Home » Mogelijkheden » Werkwijze » De HR hond

Hoog Risico honden (HR-HOND)

De Rijksoverheid heeft een lijst gepubliceerd met zogenaamde 'Hoog Risico' honden. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt tussen honden met en zonder stamboom. Dit betekend dat hondenrassen die op de lijst staan maar in het bezit zijn van een officiële FSI stamboom, niet worden beschouwd als 'hoog risico'.

Toch wordt hier door het publiek geen rekening mee gehouden en wordt HR gekoppeld aan het ras, ongeacht stamboom. Het publiek kan immers niet aan de snuit zien of de hond een stamboom heeft. Onze eigen ervaring is dat HR honden soms niet welkom zijn op speelvelden, pensions en bij andere hondenuitlaatdiensten. Op die manier raakt de hond geïsoleerd en komt het sociale aspect in de toekomst ook niet ten goede.


HR Honden bij The VID Service

Aangezien veel van deze HR honden uitstekende gezinshonden worden zij toch vaak uitgesloten en dat vinden wij jammer. Hoog risico rassen zijn, mits deze bij een verantwoordelijk persoon terecht zijn gekomen, goede gezinshonden. Sommige rassen staan er ook om bekend dat ze minder sociaal zijn naar andere honden. Dat geeft helemaal niks, wij gaan ervan uit dat onze klanten het ras hebben uitgezocht op basis van de karaktereigenschappen en niet op basis van hun (slechte) reputatie. Naar mensen toe kan uw hond fantastisch zijn en die honden zijn meer dan welkom bij The VID Service Hondenuitlaatservice. Afhankelijk van het karakter van uw hond kijken wij waar uw hond zich het prettigst voelt.

In de meeste gevallen ervaren wij dat bezitters van HR honden vele malen consequenter zijn. Ook ervaren wij dat, mensen die bewust kiezen voor een ras op de HR lijst, dan deze worden uitgezocht bij een erkende fokker met een Nederlandse FSI stamboom. Hierdoor is er meer bekend over de bloedlijnen van de voorouders.

Erkende fokkers maken een 'match' op basis van karaktereigenschappen en rasstandaarden. Niet-erkende fokkers kijken enkel naar het uiterlijk en spieropbouw, zonder rekening te houden met negatieve karaktereigenschappen met alle risico's die daaruit voorkomen. Doordat erkende fokkers fanatiek bezig zijn met enkel positieve karaktereigenschappen, zijn enkele rassen die 10-tallen jaren veelvoudig in het nieuws waren, van de meest recente lijst verwijderd, waaronder de Boxer, Dobermann & English Bulldog.

Ook komt het voor dat HR honden opnieuw worden geplaatst bij een persoon die veel tijd en moeite steekt in de (her)opvoeding. Ook deze honden verdienen een 2de kans. Samen kunnen wij misschien nog meer werken aan het vertrouwen van uw hond.

In deze situaties adviseren wij altijd om te kiezen voor de individuele wandelingen. Wij hebben dan al onze aandacht voor uw hond en zijn wij overal op berekend.

 

hondenuitlaatservice rottweilers

Belangrijke informatie

Tijdens de intake is 'vertrouwen' het meest belangrijkste woord bij ons en niemand kent uw eigen hond beter dan u. Wij houden van open en eerlijk en vertrouwen erop dat u dat ook bent. U hoeft het echt niet mooier te maken dan het is. In ons vak hebben wij al van alles meegemaakt.


Ondanks onze ervaringen, zijn sommige rassen wel zeer eenkennig en beschermen uw bezittingen en woning bij betreding. Het kost tijd dat uw hond ook ons gaat vertrouwen. Wij hebben niks aan het feit dat u achteraf zegt 'dat doet hij anders nooit'.  Uit de praktijk blijkt dat de 'waakse' honden ons ontzettend snel koppelen aan 'wandelen & spelen'.

Tijdens een intake zal dit uitgebreid worden besproken. Wij kunnen besluiten om de 1e wandelafspraak te maken op een moment dat u ook thuis bent op het moment van ophalen en terugbrengen.

Door HR-honden toe te laten tot onze hondenuitlaatservice nemen ook wij een risico.  Onze veiligheid, maar ook die van andere mensen en honden, staat hoog in het vaandel. 


Huidige HR-lijst

bron: www.hondenbescherming.nl

De volgende honden, lookalikes en alle kruisingen met of tussen deze honden vallen in elk geval onder de categorie hoog-risico hond:

 1. Akita
 2. American Bulldog
 3. American Pitbull Terriër
 4. American Staffordshire Terrier
 5. Boerboel
 6. Bull Mastiff
 7. Bull Terrier
 8. Cane Corso
 9. Dogo Argentino
 10. Dogo Canario
 11. Staffordshire Bull Terrier.
 12. Rottweiler
 13. Tosa
 14. Fila Brasileiro
 15. Anatolische herder,
 16. Zuid-Russische Owcharka
 17. Kaukasische Owcharka
 18. Pitbull achtigen: alle kruisingen met een pitbull: pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, Regular bully, Regular Pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully
 19. Bully Kuta
 20. Alano
 21. Bandog

 

 

Onderstaande rassen zijn binnen stamboomfok zodanig beïnvloed door selectie als gezinshond en/of door rasoverdrijvingen dat als gevolg hiervan vandaag de dag bijna geen meldingen van ernstige incidenten in Nederland bekend zijn met deze honden:

 

 • Boxer  
 • Dobermann
 • Dogue de Bordeaux    
 • English Bulldog
 • Mastiff
 • Shar-Pei
 • Mastino Napoletano


Stamboomloos en bij kruisingen kunnen deze honden mogelijk wel hun oorspronkelijke selectie voor vechtdoeleinden tonen.