Home » BLOG » Een hondenuitlaatservice is niet alleen voor werkende hondeneigenaren

Een hondenuitlaatservice is niet alleen voor werkende hondeneigenaren

Hondeneigenaren denken al snel dat het inschakelen van een hondenuitlaatservice alleen gemakkelijk is op de momenten dat u moet werken. Aangezien veel hondenuitlaatservices in Nederland beginnen met de slogan 'een drukke baan' wordt dit al snel als standpunt ingenomen. Echter, niets is minder waar en dat leggen wij graag uit.

 

Honden communiceren met elkaar op een manier zoals alleen honden dat doen. Ze begrijpen elkaar en hebben respect voor elkaar. Wij mensen nemen een hond meestal als individu en een hond begrijpt onze spreektaal maar ook onze lichaamstaal niet. Daarbij moet uw hond de 'hondentaal' ook leren te begrijpen. Ondanks dat de pup al veel van de moeder en de broertjes en zusjes tijdens het spelen heeft geleerd, moet hij zich straks ook staande houden in de 'grote honden & mensen wereld'. Ga er maar aan staan als onschuldige pup van een paar weken oud.

Als een pup de entingen heeft gehad en steviger op de poten gaat staan is het ook van belang om gebieden met andere (sociale) honden op te zoeken voor een goed socialisatieproces. De pup bijt waarschijnlijk overal in, in uw handen, op uw spulletjes maar als u oplet ziet u dat de pup ook zal bijten in de pootjes en wangen/oren van andere honden. De ene hond laat het toe, de andere doet het met een kleine snauw van 'hier en niet verder'. Op die manier leert uw hond hoe ver hij kan gaan bij andere honden en wat voor andere honden 'sociaal gewenst gedrag' is. Ik zeg wel eens, wat honden van elkaar leren kunnen wij ze niet leren. Of tenminste niet zo snel.

Honden zijn eigenlijk eenvoudiger en consequenter naar elkaar toe. Vrij vertaald: JA! of NEE! En gaat de hond door met het irriteren van een andere hond, dan zal dit ook duidelijk aangegeven worden. Mits de andere hond(en) natuurlijk ook goed zijn gesocialiseerd. Mensen zijn altijd geneigd om te gaan onderhandelen, maar wat als wij nu met onze hond gaan onderhandelen? Dat schept enkel maar verwarring en de hond weet totaal niet waar hij aan toe is.

 

In sommige gevallen is het opzoeken van andere hondeneigenaren niet zo gemakkelijk, ervan uitgaande dat je vooraf wilt weten dat ook deze honden 'het goede voorbeeld geven' aan je nieuwe pup. In de meeste gevallen zijn volwassen honden relatief verdraagzaam naar een pup en jonge honden, maar er zijn altijd uitzonderingen (net als bij mensen overigens).

Wij hopen te ontkrachten dat een hondenuitlaatservice er alleen is voor honden die baasjes hebben die hard werken. Een uitlaatservice kunt u ook vergelijken met een peuterspeelzaal. De meeste kinderen gaan in hun jonge levensjaren ook 1 of 2 ochtendjes naar de peuterspeelzaal om lekker sociaal bezig te zijn en te leren.

 

Hoe zou u het vinden als u nooit met iemand (in uw eigen) taal kan praten?

Natuurlijk zijn er zat hondeneigenaren die tijd genoeg hebben om af en toe plekken te bezoeken waar ook andere honden komen en hierbij komt de hond vaak zat in contact met andere honden. Daar heeft u immers ook de hond voor genomen, omdat u daar tijd voor heeft.

Maar niet alle eigenaren zijn in die gelegenheid omdat te kunnen doen of de situatie van de eigenaar is veranderd, bijvoorbeeld door ziekte of scheiding, het niet hebben van het juiste vervoer of niet weten waar ze heen moeten. Door op dat moment gebruik te maken van een hondenuitlaatservice kan uw hond toch incidenteel spelen en ravotten met andere honden en even de hondentaal weer spreken. Wandelen in een groepsverband schept ook voor sommige honden een saamhorigheid waar zij zich prettig in voelen en helpt bij het gestel van de hond. Het neemt een stukje gevoel van eenzaamheid weg en het is goed voor de conditie van uw hond.

The VID Service hondenuitlaat in Ter Aar wandelt ook in groepsverband. Wij organiseren kleine groepswandelingen van maximaal 4 honden in een natuur gebied en wij organiseren groepswandelingen naar een speciaal afgesloten hondenveld waar tal van andere honden samen komen en de honden ook met andere honden kunnen spelen. Wij nemen nooit meer dan 4 honden mee tijdens de wandelingen zodat wij ook goed overzicht kunnen houden. Ook bij bezoeken aan het hondenspeelpark vinden wij het belangrijk dat wij verantwoordelijk toezicht moeten houden op de 4 honden die mee zijn. Jonge pups kunnen uiteraard nog niet mee, omdat het spelen en wandelen behoorlijk intensief kan zijn. Afhankelijk van het ras nemen wij honden mee vanaf 6-8 maanden.

Daarnaast werkt onze hondenuitlaatservice met losse kaarten en strippenkaarten, zodat u zelf invloed heeft op de frequentie dat uw hond met ons mee gaat. U kunt uw hond gemakkelijk bij ons aanmelden en komen uw hond halen op de dag dat het u uitkomt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.