Home » BLOG » Laat uw wond niet schoonlikken door uw hond

Laat uw wond niet schoonlikken door uw hond

 

Toen ik vanmorgen de krant opende zag ik enkel de koptekst 'Professor waarschuwt: 'Speeksel van honden is dodelijk voor de mens'. Gelijk even lezen natuurlijk want daar ga ik ongetwijfeld vragen over krijgen.

In de enkele seconde dat de pagina moest laden, schoot er alweer van alles door mijn hoofd, waaronder de gedachte "het zal toch niet weer enkel het speeksel van de zogenaamde 'vechthonden' gaan". Maar ik werd al snel gerustgesteld door de term 'alle honden'. Vandaar dat ik kies voor een foto van een schattige pup bij mijn blog, in tegenstelling tot sommige populaire nieuwsbronnen. (Hier kan ik mij overigens mateloos aan irriteren, maar daarover later meer).

 

Alvorens ik mijn blog voortzet, maak ik eerst de bron bekend (altijd netjes). Het nieuwsbericht kunt u nalezen op de website van het Algemeen Dagblad.


Voordat dit nieuwsbericht in de wereld kwam van Professor Guy Cornelis (emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen), waren al er natuurlijk al veel sociale en onderzoeksgerichte discussies of het nu wel of niet verstandig om uw hond sowieso te laten likken, bijvoorbeeld in het gezicht of handen. Waar de ene persoon al walgt bij de gedachte van een lekkere lebber over het gezicht, kan de andere eigenaar er geen genoeg van krijgen. Ik kan ook verschrikkelijk goed knuffelen met alle honden, maar als ik weer eens heb opgemerkt dat onze viervoeter enkele minuten daarvoor nog wat vieze zaakjes heeft besnuffeld of zijn neus weer eens in de eendenpoep heeft gestoken, dan pas ik toch echt even en moet hij echt even pas op de plaats nemen.

Maar een plotselinge lik over mijn hand, arm of been daar maak ik mij niet zo druk over. Honden kunnen niet praten maar communiceren op een hele andere manier dan mensen. De moederhond likt haar puppy's om deze gerust te stellen, schoon te maken en te behoeden voor de buitenwereld en daar ligt de oorsprong van likken. Likken doen honden om iets duidelijk te maken of hebben een andere betekenis. Ook kan de hond uw (zweet)handen likken om uw gemoedstoestand te bepalen.

Ook baby's verkennen de wereld met hun mond en tong, maar toch wordt ons al snel afgeleerd dat het niet zo verstandig is om aan dingen te gaan likken en dat het ook gevaarlijk kan zijn en het er niet zo charmant uitziet voor de medemens. Voor je het weet sta je natuurlijk op Dumpert of Facebook als je ongechaneerd de lantaarnpaal of stoeptegels staat af te lebberen. Wij leren wat sociaal geaccepteerd gedrag is, maar wij moeten het ook onze honden leren. Onze hond had trouwens een obsessie voor het aflikken van net gezeemde ramen. Waarom denk ik dan als ik trots mijn streeploze resultaat bekijk met onderaan een paar nieuwe lebbers. Doet hij dat nou expres en ziet hij mij graag werken of vindt hij de smaak van de HG Glazenwasser geweldig? Niet meer doen, foei, bah, nee!, ga je lekker.... hij doet het niet meer gelukkig.

Wij hebben kinderen en vooral de nieuwe pup is gek op lekker stoeien en ravotten en daar komt inderdaad ook wel eens 'speeksel' bij kijken. Professor Guy Cornelis heeft het echt specifiek over het 'likken van wonden'. Ik ben van mening dat (jonge) kinderen sowieso niet aan speeksel van de hond of andere uitwerpselen moeten worden blootgesteld, als het gaat om eventuele worminfecties. Wormen bij huisdieren, zijn met name bij kinderen een belangrijk puntje die nare gevolgen kunnen hebben.

 

We gaan weer even terug naar het oorspronkelijke nieuwsbericht. Ik ben er eigenlijk wel een beetje van geschrokken, ondanks de 'waarschijnlijk' goede bedoelingen van uw hond om uw wond te verzorgen, is het uiterst gevaarlijk. Buiten het feit dat honden (en katten) deze bacterie bij zich dragen, zie ik ook dagelijks de dingen waar ons gezinslid zijn neus in stopt en dat kan nooit goed zijn voor de menselijke gezondheid. Daarnaast heb ik ook een hele vervelende periode achter de rug als gevolg van een Sepsis, waardoor ik bijna het lootje legde in het ziekenhuis en nog een lange nasleep heeft gehad. Ook deze infectie is bij mij (waarschijnlijk) veroorzaakt door een wond onder mijn voet waar een uiterst vervelende bacterie een lekker plekje had gevonden. Ook de capnocytophaga canimorsus, waar het in dit stukje over gaat, is familie van de sepsis-groep. In gewoon Nederlands is de verzamelnaam bloedvergiftiging en dat kan veroorzaakt worden door een tal van bacteriën.

Overigens is het ook al jaren bekend dat bij een beet van een dier ook extra oplettendheid geboden is en halen de meeste mensen voor de zekerheid een tetanusprik. Kinderen worden standaard met de entingen (DTP/DTKP) gevaccineerd. Wat veel mensen niet weten is dat een tetanusprik bestaat uit 3 prikken. Nooit eerder ingeënt of is het al langer dan 10 jaar geleden? Dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus (meer informatie over Tetanusprik kunt u hier vinden).

Echter, deze tetanusprik werkt niet tegen de bacteriën die een bloedvergiftiging veroorzaken. En ook bij een hondenbeet komt er speeksel in de wond terecht.

sepsis hondenbeet

Omdat ikzelf iets soortgelijks heb meegemaakt qua ziekteverloop en een opgeluchte overlever ben van sepsis, volg en promoot ik al jaren het programma van World Sepsis Day. Voordat ik in het ziekenhuis belande had ik nog nooit van de ziekte, laat staan de symptomen gehoord terwijl het een veel voorkomende doodsoorzaak is, ook in Nederland. Hierdoor lees ik veel artikelen van onderzoeken. Wilt u een interessant artikel over capnocytophaga canimorsus waar de Professor het over heeft, lees hier het volledige artikel. Dit bericht en onderzoekt dateert al van 2008 maar is daardoor zeker niet minder interessant.

Ik vind het belangrijk om dit artikel op mijn bedrijfswebsite en blog te vermelden. Daarbij is het natuurlijk helemaal niet de bedoeling om u af te schrikken en bang te maken voor het speeksel van uw hond. Het is misschien wel belangrijker om te weten dat het sterftecijfer bij een sepsis enorm hoog ligt, vooral als de symptomen niet op tijd worden herkend. Mijn doel is meer om andere te waarschuwen voor deze 'snelle sluipmoordenaar'.

Ga ik nu panisch reageren als een hond mij likt tijdens de hondenuitlaat of als er speeksel op mijn huid terecht komt. Uiteraard niet, niet iedereen is vatbaar voor deze specifieke bacterie en wij wassen onze handen altijd meerdere malen uit hygiënisch oogpunt.

Wat een tekst he? Ik denk dat uw viervoeter al ongeduldig zit te wachten totdat u het beeldscherm weer dimt en weer tijd heeft om even lekker te knuffelen met elkaar.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.