Home » BLOG » Hebben honden het koud? Hondenuitlaat WinterTips

Hebben honden het koud? Hondenuitlaat WinterTips

honden koud in de winter sneeuw

Brrrrrrrr...... Koning Winter staat weer voor de deur! Wij  trekken een warme jas aan, pakken de handschoenen, sjaal en muts uit de kast. Sommige klikken de hond aan de lijn en gaan erop uit. Maar wat is nou verstandig? Hebben honden het koud in de winter? Moeten honden een trui of jas aan? En wat moet ik wel en niet doen met mijn hond. Waar de ene hond niks laat merken, doen andere honden snel hun behoefte om vervolgens echt kenbaar te maken weer naar binnen te willen.

De ene hond is de andere niet. Sommige honden(rassen) houden van de winter en hebben een goed isolerende vacht. De kou doet ze niks en vinden het heerlijk. Maar ook dan moet u de hond goed in de gaten houden. Niet alle honden hebben deze extra vacht (ondervacht) in de winter en die zullen dus snel rechtsomkeert naar huis willen.

Toch hebben wij een aantal tips uit de praktijk van hondenuitlaatservice The VID Service uit Ter Aar! Op die manier komen jullie de winter samen wel door.


Blijf samen lekker in beweging

Eigenlijk kunnen alle honden probleemloos mee op wandeling maar blijf wel in beweging zodat uw hond lekker warm blijft. Ga lekker spelen en wandelen in de sneeuw maar ga niet stilstaan of op de grond liggen. Ook als u 'die oude bekende tegenkomt die u al lang niet meer had gezien' is het beter om ergens binnen lekker verder te kletsen. De hond heeft er helemaal niks aan als hij naast u moet zitten wachten tot u klaar bent met praten.

 

Voetkussens

Gaat u wandelen in de sneeuw of met ijzel? Controleer regelmatig de voetzooltjes / voetkussen van uw hond. Sneeuw en ijzel kan gaan klonteren tussen de tenen en dat kan zeer pijnlijk zijn voor de hond tijdens het wandelen. Vooral honden met een lange vocht hebben hier snel last van. Het advies is om de haren tussen en rondom de voetkussens, voorzichtig korter te knippen.

Als het erg koud is of uw hond gaat lang lopen met sneeuw en ijzel, dan kunt u ook speciale crème gebruiken op basis van havermout en aloë vera. De voetkussen crème beschermt en verzorgd de voetkussens.

 

Wintervoeten? Winterpoten?

Misschien is het uw wel eens opgevallen dat bij koud weer uw hond meer zijn poten zal likken en met zijn tanden op gaat knagen. Honden hebben namelijk snel last van 'winterpoten'. Dit komt omdat de voetkussens van uw hond te snel warm worden van het lopen. Ook met sneeuw en ijzel. De voetkussens gaan dan kriebelen. Dit kan voorkomen worden door de poten van uw hond droog te maken met een zachte handdoek. U verwijdert ook direct het eventuele strooizout.

Lekker schaatsen met de hond?

Wat een gekke hond, springt het ijs op en is net Bambi! Sommige hondeneigenaren moedigen hun hond op om het ijs op te gaan en dat is natuurlijk best een leuk gezicht. Maar eigenlijk is het niet verstandig. De hond maakt ongecontroleerde bewegingen en dat zijn de spieren niet gewend. Uw hond kan ernstige blessures oplopen wat een lang herstel nodig heeft.

Uw hond kan zelf ook nooit inschatten of het ijs wel dik genoeg is. Als u eenmaal heeft geleerd dat uw hond het ijs op mag, dan bestaat de kans dat de hond door het ijs zakt met alle gevolgen van dien.

Hoe leuk het ook is, moedig uw hond niet aan om het ijs op te gaan.

Uiteraard geldt dit ook bij ijzel op het wegdek. Wij glibberen alle kanten op maar uw hond ook. Pas op dat uw hond geen rare bewegingen maakt.

 

Neem die extra handdoek mee!

Er kan altijd iets gebeuren, pech met de auto of onverwachts ergens (lang) moeten staan of wachten. Neem een lekkere droge handdoek mee. Mocht uw hond het koud krijgen of plotseling het weer omdraaien, wrijf de hond dan warm met de handdoek. Vooral honden die geen ondervacht hebben zullen dit erg kunnen waarderen.

 

Onderkoeling

Honden met een normale vacht hebben het niet heel snel koud en met een actieve wandeling of training zullen honden al snel warm krijgen. Toch moet u wel opletten tijdens het (uit)rusten. Even op adem komen kan geen kwaad maar langer in de sneeuw stilstaan of op de grond liggen is niet verstandig. De spieren van uw hond zullen te snel afkoelen en dat veroorzaakt onderkoeling. Ook oude en jonge honden hebben er moeite mee om hun lichaam op temperatuur te houden en moeten extra in de gaten gehouden worden.

Sneeuwballen gevecht met de hond

Honden vinden sneeuw geweldig en sommige honden vinden het leuk om de sneeuwballen op te vangen. Het lijkt een heel onschuldig spelletje. Maar als uw hond de sneeuw op gaat eten kan dat wel voor wat problemen zorgen. Laat uw hond geen grote hoeveelheden sneeuw eten of ijswater drinken. De kans dat uw hond daarna diarree en buikkrampen gaat krijgen is groot. Als de sneeuw al wat langer op grond ligt, dan kan de sneeuw ook bevuilt zijn met pekel en andere verontreinigingen. Wees hier voorzichtig mee.

 

Strooizout

Strooizout bevat chemische bestandsdelen en kan de voetkussens aardig irriteren. Vooral als de hond al een wondje heeft kan dit behoorlijk prikken. Heeft  u een wandeling gemaakt en heeft de hond op een weg gewandeld waar is gestrooid? Maak de pootjes bij elke wandeling goed schoon. Uw hond zal anders zelf zijn pootjes kan aflikken en schoonmaken en hiermee komt het strooizout in de maag van de hond wat maagletsel kan veroorzaken (Lees ook: Wintervoeten? Winterpoten?). Probeer daarom plekken waar gestrooid ligt zoveel mogelijk te vermijden. Vooraf kunt u ook gebruik maken van de speciale voetkussen crème of eventueel de pootjes insmeren met vaseline.

 

Antivries

Antivries is voor mensen een goede uitvinding wat onze bezittingen beschermt tegen de vorst. Maar op de één of andere manier houden honden van de geur van antivries en trekt het honden aan om ervan te gaan drinken. Pas hiermee op en bewaar antivries altijd afgesloten op een veilige locatie, afgeschermd van kinderen en dieren.

 

Samen lekker warm & knus bij de verwarming?

Je kan er helemaal naar uitkijken, een stevige wandeling en vervolgens lekker warm terug naar de verwarming. Wij mensen worden lekker rozig en genieten hiervan. Uw hond kan niet zo goed tegen snelle temperatuurveranderingen. Belangrijk is om te zorgen dat uw hond eerst een beetje kan wennen aan de warme temperatuur voordat uw hond bij de verwarming gaat liggen.


Moet mijn hond een jas of trui aan?

Het staat schattig, een dikke trui of jas voor uw hond. Maar is dit nodig? Anno 2018 lijken steeds meer merken in te spelen op deze trend. Ons advies?

  • Honden die van nature een dikke vacht en een goede ondervacht hebben, hoeven geen extra jas aan (in Nederland).
  • Een heftige regenbui op komst? Er bestaan ook enkel dunne coats die waterafstotend zijn en kunnen gebruikt worden voor alle honden. Gebruik bij voorkeur een coat die waterafstotend is, maar toch ademt om broei en irritatie te voorkomen.
  • Honden met een dunne vacht, oudere honden en zeer jonge honden, kunt u prima bescherming bieden. Wij zijn ook verkooppunt van de producten van Superfurdogs. Zware kwaliteit badjassen voor alle honden.


Waarschuwing!

Laat uw hond niet met andere honden spelen of los rennen door de bossen en/of struiken. De kans dat de hond ergens achter blijft hangen is erg groot. Ook is het niet verstandig om uw hond te laten zwemmen of dat uw hond het water inspringt met zijn nieuwe outfit. De stof neemt water op en wordt extra zwaar.

 

En zijn schoenen/sloffen ook nodig?

Schoenen of sloffen voor honden zijn nu ook helemaal hip. Diverse merken verkopen ze zelfs met een antislib zool. In geval van ijzel en sneeuw kunnen deze prima gebruikt worden ter bescherming van de voetkussens en strooizout. In mijn geval kan ik ze helaas niet gebruiken, omdat onze eigen hond weigert om ook maar één stap te verzetten als hij zijn slofjes aan heeft :)

 

 


«   »