Home » Algemeen » Over ons

Over mij

Honden worden geboren als een onschuldige pup met van nature een grote loyaliteit naar de leider van de roedel. Tot de hormonen gaan meespelen en de zelfstandigheid neemt toe als we de natuur zijn gang laten gaan. Net zoals bij ieder ander levend wezen, wordt het gedrag verder ontwikkeld mede door de indrukken en gebeurtenissen die men meemaakt. Poeh als dat maar goed gaat (denk ik vaak) .

Vanaf jongs af aan had ik honden om mij heen. Geboren in een gezin waarbij ik met 4 maanden lag te slapen in de hondenmand met een Deense dog en waarbij mijn vader spontaan thuis kwam met een afgekeurde politiehond waar mijn moeder niks mee kon en een zwarte labrador met verlatingsangst (wat resulteerde in een renovatie van de complete woning). Allemaal processen in het leven waar men van leert, wat doen we niet goed, wat gaat goed, wat moeten we nooit meer doen en wauw wat goed! Het is vallen en opstaan en hoewel de Do's en Don't keurig in boeken staan omschreven, de ervaring in de praktijk kan niemand je vertellen. Let the rollecoaster begin!

Honden hebben een ziel en houden van nature, meer van hun leider dan van zichzelf. Honden voelen en begrijpen meer dan waar men zich bewust van is. Naar mijn mening zijn honden een soort spiritueel orakel die reageren en handelen op basis van sferen, stralingen en dat wat de mens uitstraalt.

Het grootste voorbeeld had ik met mijn eigen Rottweiler. Als vrouw heb je periodes waar je niet altijd op je best bent en heb je van die dagen dat het je allemaal niks kan schelen als je zonder bh in je Roy Donders pak de hond gaat uitlaten. Bam! Daar was de oersterke Rottweiler die direct misbruik maakte van de vrouwelijke hormoonschommelingen. Trekken aan de riem en vervelend naar andere honden. Ik dacht te sterk 'oh ik loop even een blokje om iemand heen', want zonder make-up en mijn Roy Donder's pak heb ik nog even geen zin in een praatje. De Rottweiler bleek dit keurig aan te voelen want als diegene toch mijn richting op kwam, begon hij wild te blaffen. Dit had het gevolg dat de andere persoon uit zichzelf wel een blokje om liep. Voelde ik mij de volgende dag beter en liep ik vol zelfvertrouwen en opgeheven hoofd naar dezelfde persoon, dan was er niks aan hand.

Vooral bij HR honden is de gedachtegang van de leider een groot aspect en naar mijn mening is dit ook één van de redenen waarom het vaak fout gaat. Bij de meeste grote honden is de bekende uitspraak 'ruwe bolster blanke pit' wel van toepassing. Vooral door social media worden de 'vechthonden' allemaal over 1 kam geschoren en dat is onterecht (in de meeste gevallen). De ruwe bolsters hebben meestal een hart van goud, een hoger toleranter niveau dan de klein hondjes en vaak zeer beschermend tegenover vreemden. Een combinatie met de media verhalen, de 'gasten met Adidas slippertjes' en een niet consequentie aanpak, kan vervelende situaties opleveren. Gelukkig zijn er zat hondeneigenaren die zich het lot van deze dieren aantrekt, waaronder ikzelf. Want achter het grote angstaanjagende hondenmasker, zit een lief klein gouden hart van een ziel die door het vuur gaat voor zijn of haar baasje.

Met onze eigen hond, een raszuivere StaffordShire Bullterrier merk ik vaak dat ik en hij toch vermeden worden. Als pup werd hij door kleine kinderen overladen met knuffels en als vader/moeder vroeg 'oh wat een schatje, welk ras is dat?' en mijn antwoord was 'een stafford', dan werden de kinderen plotsklaps meegenomen. Een kwispelende puppy keek ze na met een scheef koppie. Mijn hart brak en ik bedankte Social Media en mensen met verkeerde intenties voor het onrecht. Ondanks zijn jonge leeftijd, zijn enthousiasme en de energie van Jochem Meijer heeft hij inmiddels toch een hoop mensen op andere gedachtes gebracht.

Onze Staffordshire BullTerrier is een echte allemansvriend en ook naar honden een stuiterbal die alleen maar denkt aan spelen. Fantastisch is om te zien als er wat onzekere honden (met name herplaatsers) mee gaan met de wandeling en zijn enthousiasme aanstekelijk werkt.

In het verleden werd ik ook diverse malen geconfronteerd dat ik met mijn Dobermann, Rottweiler en nu weer met mijn stuiterende Stafford niet welkom ben bij de meeste hondenuitlaatservices. Tal van hondenuitlaatdiensten hebben een uitzondering op specifieke rassen. In gesprekken met andere hondenbezitters bleek ik niet de enige te zijn met deze problemen. Ook vinden veel hondenbezitters de aantallen in de groepen te hoog. Meerdere malen kwam ik groepen tegen met 10 á 15 honden en ik had al snel in de gaten dat dit ook niet de oplossing was die ik zocht.

Alles wetende en bij elkaar opgeteld liep ik te wandelen en bedacht ik ineens, voor deze specifieke doelgroep wil ik wat betekenen. Een grote groep honden wordt eigenlijk onterecht buitengesloten. Dit idee hebben wij verder uitgewerkt en hieruit ontstond de The VID Service! Prachtig toch! Dit betekend een grote carrière switch die uiteraard ook impact heeft op de thuissituatie. Na veel gesprekken heb ik de sprong genomen. Niet om een machtig imperium THE VID op te richten, maar puur uit liefde voor dieren en elke dag weer met plezier aan een werkdag te kunnen beginnen.

Het maakt ons niet uit of uw hond op de HR lijst staat, of uw hond een stamboom heeft of niet, een onherleidbaar ras, afkomstig is uit Roemenië of ander land. Elke hond is een eigen ziel die aandacht en liefde nodig heeft. Je krijgt er immers zoveel voor terug :)